Met De Succes!Spiegel kunnen scholen het Onderzoek Sociale Veiligheid en Welbevinden uitvoeren. Is het onderzoek uitgevoerd? Indien gewenst levert Scholen met Succes als toeleverancier de gegevens door aan de inspectie. Zo voldoet u aan de monitoringsverplichting Sociale Veiligheid en Welbevinden. De Succes!Spiegel produceert automatisch een rapportage in Word. Dit rapport kan een school uploaden naar scholenopdekaart.nl. Op deze manier kunnen scholen eenvoudig transparant zijn naar de buitenwereld toe.
> Bekijk hier een voorbeeld van een rapport Sociale Veiligheid en Welbevinden
Inhoud rapportage Sociale Veiligheid en Welbevinden
Het rapportage is opgedeeld in 3 onderdelen:
- Samenvatting
- Overzicht per rubriek
- Overzicht per vraag
De resultaten van de school worden vergeleken met de score van de scholengroep en de landelijke benchmark. Zo kunt u in één oogopslag zien hoe uw school presteert ten aanzien van andere scholen.
Samenvatting
Het rapport start met een samenvatting. In dit onderdeel vindt u de algemene resultaten van het welbevinden en hoeveel procent van de leerlingen dagelijks of wekelijks te maken heeft met veiligheidsincidenten in de groep en buiten de groep.
U krijgt onder andere inzicht in hoeveel procent van de leerlingen een vraag heeft gescoord met 8, 9 of 10 (op een 10-puntschaal). Dit noemen we de Succes!Score. Deze kunt u vergelijken met de gemiddelde Succes!Score van de scholengroep en met de landelijke Succes!Score.
Welbevinden Leerlingen
Veiligheidsincidenten
Overzicht per rubriek
In het tweede onderdeel van de rapportage worden de successcores per rubriek getoond van respectievelijk de eigen school, de scholengroep en de vergelijking met de landelijke benchmark. De volgende rubrieken worden opgenomen in dit onderdeel:
- Veiligheid
- Gevoel van veiligheid (in de groep, op de gangen, op het plein, tijdens het overblijven)
- Veiligheidsincidenten in en buiten de groep (pesten, bang maken, uitschelden, pijn doen, expres spullen kapot maken)
- Welbevinden
- Algemeen (buiten spelen, naar school gaan)
- Groepsklimaat (blij om in de groep te zitten, onderlinge hulpvaardigheid, saamhorigheid, orde)
- Leerkrachten van de groep (aardig, eerlijk, gehoord worden, bijdragen aan gezellige sfeer, serieus genomen worden, participatie)
- Buitenspelen (fijn om op het plein te spelen, observatievermogen van leraren bij pesten, observatievermogen leraren vervelende dingen algemeen, reactiesnelheid leraren bij vervelende dingen)
Overzicht per vraag
In het laatste onderdeel van de rapportage Sociale Veiligheid en Welbevinden krijgt u inzicht in de resultaten per vraag. Ook in dit onderdeel kunt u de eigen scores vergelijken met de gemiddelde Succes!Score van de scholengroep en met de landelijke Succes!Score. Tevens krijgt u inzicht in onder andere de resultaten van de recente en vorige afname en de standaarddeviatie (een gegeven waarmee u een idee krijgt over de spreiding van de antwoorden).